Over mij

Mijn naam is Marian Smeets.

Ik woon in Nederlands Limburg en in mijn dagelijks leven werk ik als hulpverlener.

Vanaf 2009 ben ik ‘serieus’ bezig met fotografie. Het jaar waarin ik mijn eerste digitale camera heb gekocht.

Hoe het allemaal begon

In mijn tienerjaren spaarde ik van mijn weinige zakgeld voor een kleine camera. Het werd een Agfamatic Pocket 508, met een cassette-rolletje en losse flitslampjes.

Agfamatic Pocket 508

Het experimenteren begon daar reeds, met een beddenlaken gedrapeerd over een stoel als binnenstudio, een bureaulamp voor de verlichting en waarbij de huisdieren fungeerden als model.

Na mijn middelbare school, ging ik op kamers. De studie en het daar bijbehorende studentenleven stond centraal en op dat moment was er weinig animo voor een camera in mijn leven. Die kwam er pas weer toen ik een meer gesetteld leven kreeg, met een partner en een (vaste) baan.

In 1997 kocht ik mijn eerste spiegelreflexcamera, een Minolta Dynax 500si.

Minolta Dynax 500si - Super
Minolta Dynax 500si

Een prachtige (analoge) camera. Alleen was mijn technische kennis van fotografie belabberd en het enthousiasme dat ik had bij aankoop van de camera, temperde bij al die mislukte foto’s. Het laten ontwikkelen van al die rolletjes, kostte ook nog eens handenvol geld.

De animo verdween. Maar toch …. 

Toen kwam de digitale fotografie in opmars. En net zoals bij velen, zag ik daar (goedkope) kansen om te experimenteren.

In 2009 werd de Nikon D5000 gekocht, een geweldige instapcamera, met een kantelbaar scherm, wat in die tijd een nieuwe ontwikkeling was.

Nikon D5000
Nikon D5000

Duizenden foto’s zijn geschoten met deze camera, in eerste instantie vooral in de automatische stand. Overal ging ‘Nikki’ met mij mee.

Met deze camera begon de enorme passie voor fotograferen.

 

 

 

 

In 2014 ben ik overgestapt op de Nikon D750. De eerste fullframe-camera met ook een kantelbaar scherm.

Met deze camera fotografeer ik nog steeds, naar volle tevredenheid.

Nikon D750

Ontwikkeling en visie

Ik ben begonnen met fotograferen zonder officiële fotografie-opleiding, maar de behoefte aan meer (technische) kennis werd groter.

Het was vanzelfsprekend dat ik me  verder ging verdiepen middels cursussen en workshops.

Benieuwd naar welke workshops aan bod zijn geweest? Kijk dan even op ‘Gevolgde workshops,’ wellicht bieden ze je inspiratie om zelf ook actief aan de slag te gaan of je door te ontwikkelen.

Eenmaal een basis, kon het experimenteren beginnen.

Een ware zoektocht naar eigen stijl en interesse, die nu nog steeds gaande is en die,  naar ik verwacht, nooit of te nimmer zal verdwijnen.

Want dat zou zonde zijn, deze zoektocht houdt me immers alert, haalt me regelmatig uit mijn comfortzone en inspireert weer tot nieuwe creatieve beelden.

Mijn werk is soms registrerend, verhalend, dan weer experimenterend en vrij te interpreteren. Het is aan de kijker hoe deze het beeld tot zich neemt en hier zijn of haar eigen taal en betekenis aan geeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Kopiëren niet toegestaan